Strona główna / Wiadomości / MOTO Infrastruktura / Zdarzenia z łosiami na drodze ekspresowej S7 – stanowisko GDDKiA
Fot. OSP Cedry Wielkie (FB)

Zdarzenia z łosiami na drodze ekspresowej S7 – stanowisko GDDKiA

W związku z medialnymi doniesieniami o wypadkach z udziałem łosi na trasie S7, Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zabrała w tej sprawie głos. Stanowisko zarządcy drogi przedstawiamy poniżej, w oryginalnej formie.

W związku ze zdarzeniami drogowymi z udziałem łosi na drodze ekspresowej S7 w okolicy Kiezmarka, które miały miejsce pod koniec 2018 r., informujemy, że tuż przed udostępnieniem do ruchu S7 w dniu 31.10.2018 r., została tam ograniczona prędkość do 100 km/h oraz ustawione znaki ostrzegające przed dziką zwierzyną.

Na tym odcinku trasy od Koszwał do Nowego Dworu Gdańskiego trwają prace wykończeniowe na poboczach oraz w bezpośrednim sąsiedztwie jezdni głównej przy infrastrukturze towarzyszącej (m.in. drogi dojazdowe i serwisowe). Do tej pory przy drodze zostało wykonanych także ok. 70 proc. wygrodzeń.

Ze względu na zdarzenia drogowe ze zwierzętami, w celu zabezpieczenia bezpieczeństwa użytkowników drogi, zostało skierowane do wykonawcy polecenie o przeanalizowanie możliwości i pilne wykonanie dalszych prac przy ogrodzeniu, w szczególności w rejonie Kiezmarka nad Wisłą. Te działania zostały już przez wykonawcę podjęte.

Informujemy, że wszystkie prace budowlane, które są prowadzone na tym odcinku drogi ekspresowej od Koszwał do Nowego Dworu Gdańskiego mają się zakończyć planowo do 27.04.2019 r.

W ramach minimalizacji barierowego oddziaływania drogi a jednocześnie zminimalizowania ryzyka kolizji ze zwierzętami, zgodnie z decyzją środowiskową zostały wybudowane obiekty pełniące rolę przejść dla zwierząt, w tym most przez Wisłę zapewniający ciągłość korytarza ekologicznego Doliny Wisły. Jednak konieczność realizacji prac wykończeniowych w obrębie nowej S7 może powodować wnikanie zwierząt na teren drogi.

Apelujemy do kierowców o przestrzeganie obowiązujących ograniczeń prędkości oraz dostosowanie jej do warunków panujących na drodze.

komentarzy